Vinterraps høstet på Vestsjælland - måtte stoppe tærskning efter nedbør

Den økologiske bedrift Mejnerts på Vestsjælland har i år 100 hektar vinterraps i markplanen, og de første 35 hektar skårlagt raps blev høstet i går torsdag.

På den økologiske bedrift Mejnerts Landbrug på Vestsjælland blev der i går torsdag høstet årets første vinterraps.

Vinterrapsen var skårlagt torsdag i sidste uge for at sikre en ensartet modning.

Skårlægningen blev foretaget med to MacDon skårlæggere på 20 og 25 fod af maskinstationen Trehøjegård, som har udført et fremragende og hurtigt stykke arbejde, lyder roserne fra Kasper Mejnertsen, der er medejer af Mejnerts og driftsleder for marken.

Til høst i år dyrker Mejnerts 100 hektar vinterraps af sorterne Butterfly og Anton. Afgrøden står på god jord fra JB 5 til 8.  

- I går fik vi høstet 35 hektar Anton-vinterraps, selv om vejret drillede, og vi måtte flytte høsten til en anden rapsmark på grund af 1,5 mm nedbør, der hvor vi var i gang. Jeg håber, vi kan høste videre fredag og lørdag, men nu må vi se med vejret, siger Kasper Mejnertsen.

- Høsten er til nu gået fint, men det er en noget broget raps i år på grund af den lange tørkeperiode i maj og juni, siger han. 

Han fortæller, at cirka 20. juli er et normalt tidspunkt for høst af vinterraps på Mejnerts.

Hos Mejnerts bliver den skårlagte vinterraps høstet af en New Holland CX 8.90 mejetærsker.

Udbytte: 18-22 hkg pr. hektar

Udbyttet ligger til nu på cirka 20 hkg pr. hektar i snit, hvilket er lidt under 5 års gennemsnittet for bedriften på 21 hkg pr. hektar.

Udover tørken tilskriver Kasper Mejnertsen også det lidt skuffende udbytte en vanskelig etablering og fremspiring af vinterrapsen. Forfrugten er hvidkløver, og rapsen blev først forsøgt sået 1. august efter pløjning, men på grund af meget tør jord blev såarbejdet afbrudt.

Man valgte i stedet en anden strategi med at undlade pløjning og i stedet foretage to harvninger med kædeharve fra Dalbo og derefter så med Cameleon-såmaskine på 25 cm rækkeafstand den 26. august.

På grund af det tørre efterår var der ingen problemer med snegle på den upløjede jord. Rapsen blev radrenset første gang midt september. Udover N fra forfrugten hvidkløver er rapsen tildelt gylle i foråret, og som forsøg er der med succes anvendt Øgro på noget af arealet.

Rapsfrøene er høstet ved vandprocenter målt til 9,11 og 13, og frøene lægges på eget tørreri, før de skal leveres til DLG.  

Mejnerts Landbrug omfatter et økologisk markbrug på 1.200 hektar. Markplanen i år lyder på blandt andet vinterraps, vinterrug, hvidkløver, vårhvede, havre, ærter, hør til frø og kartofler. 

Med de indsendte fotos er Kasper Mejnertsen vinder af konkurrencen Skyd Høsten Først i kategorien vinterraps. 

Udbyttet i vinterrapsen ligger indtil nu på 20 hkg pr. hektar i snit.

Faktaboks

Skyd Høsten 2023 - Sådan gør du 

Skyd Høsten Bedst:

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

  • Hovedpræmie: Høstfest til 20.000 kr.
  • Ugevindere deltager i konkurrencen om hovedpræmien.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et gavekort på 500 kr. til SuperGavekortet.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.
  • Vi mangler at få indsendelser på vinterhvede, havre, tricitale og hestebønner.

Vi trækker lod blandt alle andre indsendte billeder og videoer om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Gris, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.879 kr.Sådan deltager du:

  • Indsend dine billeder og video på: landbrugsavisen.dk/skyd-2023. Her kan du også læse betingelserne for konkurrencen.

Emneord Skyd Høsten 2023, vejr

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.