
Vinterbyggen er for længst moden. Men det er ikke nemt at få høstet, når det nærmest regner hver dag. Det har det gjort mange steder den sidste tid.
Landmændene må snige sig til at høste imellem bygerne - og så tørre ned på tørreriet. Enkelte steder er man slet ikke kommet længere med vinterbyggen siden sidste uge, for eksempel på Djursland.
- Hvis ikke vejret var ustadigt, ville vinterbyg være høstet færdigt nu, og der ville være høstet mere raps, som mange steder er høstklar. Især marker, der ligger på skår, trænger til at blive høstet, siger Lene Mathiasen, Agrovi.
Søren Ladefoged Wind, Land- brugsRådgivning Syd, siger:
- Vejret giver store udfordringer med at få det sidste vinterbyg i hus. Udbytterne svinger rigtig meget, alt efter jordtypen, og om det er vandet.
Flere beretter også om en del vinterbyghalm, der ligger på skår og venter på tørvejr.
Frøgræs er udfordret
Især høsten af rajgræsfrø er stærkt udfordret flere steder.
- Dels er det vådt, dels gror planterne igen, så der kommer friske blade op i den høstklare afgrøde. Det giver spild af frø, og kvaliteten bliver dårlig. Frøhøsten er den afgrøde, der er mest presset af det regnfulde vejr, siger Finn Poulsen, Sagro.
Det er Lars Gammelvind fra Velas enig i:
- De landmænd, der har tidlige sorter af frøgræs, er meget udfordret. Her har der været tab af de modne frø i større eller mindre grad, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet
Raps og korn
Arealmæssigt store afgrøder som vårbyg, hvede og raps er mange steder ikke helt mod- ne endnu. Men det er tæt på.
- Hernede sydpå har enkelte høstet tidligt sået vårbyg og hvede på den rigtig gode jord. Rug er primært til brød og fremavl her, og det bliver prioriteret at høste tidligt. Vi forventer udbytter lidt under middel, siger Kasper Egelund Hansen fra VKST på Falster.
Fra Midtsjælland fortæller Leif Kildeby Nielsen fra VKST:
- Høst af rug er udsat på grund af regn. Det kan få fatale konsekvenser for faldtallet. Mange bøvler også stadig med frøgræs, når vejret tillader det.
Troels Melvang fra Velas Fyn forventer store udfordringer med kvalitet og høstbøvl, især i vårbyg, men også hestebønner, der er gået i blomst igen.
Finn Poulsen fra Sagro fortæller, at vårbygmarkerne har mange grønskud på grund af tørken.
- I ekstreme tilfælde vil der blive forsøgt med skårlægning før høst. Det sikrer en udtørring af de grønne kerner, som er forholdsvis lette at rense fra, siger han.
Relaterede artikler
Kommentarer