Studie: Humussyre giver markant reduktion af lugt fra grisegødning

I et amerikansk forsøg blev det vist, at humussyre som additiv i gylle giver en markant reduktion i lugt fra grisegødning, både fra ventilationen i stalden og fra gyllen der bliver kørt ud på markerne.

Humussyre har en markant effekt på lugtreduktion fra grisegødning, både fra ventilationen i stalden og fra gyllen der bliver kørt ud på markerne.

Det viser et studie gennemført af forskere ved Pennsylvania State University i USA. Det skriver netmediet Pig Progress

Forskerne pointerer dog, at resultaterne af forsøget ikke uden videre kan overføres direkte til andre addtiver og heller ikke for samme additiv i andre produktioner og stalde. Gasser fra grisegødning er nemlig komplekse og afhænger meget af både håndteringen af gødningen samt bestanddelene i gødningen.

Studiet blev blandt andet sat op, fordi ledende forsker, Eileen Fabian, mener, at de additiver, der i dag markedsføres og anvendes til at minimere lugt fra grisegødning, ikke er godt nok evalueret.

For de få additiver, der er vurderet, viser studierne, at effekten ikke er vedvarende, at den er midlertidig, eller den er i værste fald ikke-eksisterende, påpeger hun.

Forsøg i to stalde med hver 2.250 slagtegrise  

Det nye studie omfattede et forsøg, hvor humussyre blev brugt som additiv til at reducere lugt fra grisegødning. 

Humussyre er i mange år blevet brugt som et lugtkontrollerende middel, og kan betegnes som en biostimulant i humusjord. I forsøget blev anvendt produktet ManureMax, som er flydende humussyre. 

Resultaterne fra forsøget viste en signifikant reduktion i lugt fra grisegødning, både fra ventilationen i stalden og fra gyllen der blev kørt ud på markerne. 

I forsøget blev der brugt to ens, fysisk adskilte tunnel-ventilerede slagtegrisestalde med 2.250 grise af samme alder i hver.

Der var to behandlinger af staldene. Enten fik de additivet ManureMax i gødningen eller ingen additiver. Efter grisene blev slagtet og et nyt hold flyttede ind, byttede de om på behandlingerne i staldene. 

Der blev tilført humussyre til gyllekanalerne hver måned og fem gange om måneden i gylletankene.  Lugt-emissioner blev målt med håndholdte apparater. 

Med et interval på 20 uger, fra slagtegrisene flyttede ind, til de blev slagtet, blev der brugt ca. 8 timers arbejdskraft til forsøgsbehandlingen. Den totale omkostning pr. gris blev beregnet til 4,7 kr. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle