Se billederne: Svensk slagtegrisestald med storstier og naturlig ventilation

Far og datter har investeret 50 mio. svenske kroner i slagtegrisestald, der sætter velfærd i højsædet.

Artiklen er publiceret første gang i fagmagasinet GRIS, juli 2022

I marts 2022 kunne Ove og Nina Nilsson, far og datter, tage en ny stald med 4.900 stipladser til slagtegrise i brug.

- Vi har haft store overvejelser omkring vores fremtidige produktion, fortæller far og datter.

Indtil 2018 var der 1.500 stipladser på Karlsborg. Skulle de bygge nyt, skulle det ikke være en traditionel stald, men en stald de med større stolthed kunne vise frem. Det var medvirkende til at vælge naturlig ventilaton og storstier.

Familien har haft et godt øje til dansk staldindretning og var flere gange i Danmark for at se på stalde, før de i 2020 traf beslutning om at bygge efter Agrifarms staldkoncept.

Agrifarm har leveret stalddesign, klimastyring og luftrensning, Domino har leveret vægtsortering og foderautomater, Weda står for fodringsanlæg, og endelig har SundsAlfa leveret spalter.

Det er svenske MG-Bygg, der har stået for jord, beton og råhus.


Stalden har 14 sektioner og er 57 meter bred og 114 meter lang. Hertil kommer mandskabs- og besøgsfaciliteter i gavlen. Her kan gæster se grisene gennem vinduer. Hver sektion måler 14 x 27 meter og har efter svenske normer plads til 350 grise. Der indsættes 700 grise ved 30 kg i to sektioner hver 14. dag. Grisene vejer omkring 120 kg levende ved slagtning. Foderautomater står i midten af stalden, og grisene skal gennem en sorteringsvægt for at komme ind til automaterne. Vægten sørger for udsortering til slagteriet. Ove Nilsson står for markbruget og er glad for den ekstra gødning fra stalden. Nina Nilssons interesse ligger hos grisene. De første måneder har været præget af indkøring, men nu er børnesygdommene ryddet af vejen.

 


Produktionen drives efter regler, der minder om de danske SPF-regler. Smågrise indsættes direkte i sektionen via dobbeltporte i facaden.

 


- Staldtemperaturen er fin, lyder det fra Nina Nilsson. Der er naturlig ventilation i stalden og desuden overbrusningsanlæg, iblødsætningsanlæg og højtrykskøling. Der er luftrensning via gulvudsugningen, selvom det ikke var et krav i forhold til miljøgodkendelsen.

 


Der er en mindre overdækning i stierne, hvorunder et BoPil-strøanlæg dagligt tildeler halm. Der er krav om fast leje og ’urin-spalter’ med 11 procent åbning i en del af stiarealet. Ventilation og overbrusning/højtrykskøling betyder, at der ikke er svineri på det faste leje trods sommertemperaturer.

 


Karlsborg Gård driver omkring 350 hektar og er dermed stort set selvforsynende med korn, som opbevares og tørres på ejendommen. Blanderiet findes i en sektion midt i den nye stald. Kornet transporteres med redler til blanderiet.

 


Domino vandtårne står flere steder i hver sti på spaltegulvet.

 


En ansat har det daglige ansvar for pasningen med Nina Nilsson på sidelinjen. At en person kan passe 4.900 stipladser til slagtegrise er nyt i Sverige. Det skyldes staldens rationelle opbygning og brug af automatisering til blandt andet udvejning.

 


-Vi var længe i tvivl om, hvilken retning vi skulle gå, fortæller Ove Nilsson, der ovetog Karlsborg Gård efter sine forældre i 1974. Snart skal næste generationsskifte planlægges, men indtil videre har byggeriet og indkøringen af den nye stald taget al opmærksomhed. For nylig flyttede Ove dog med sin hustru, Margareta, fra Karlsborg Gård til Kalmar, så nu kører han hver dag på arbejde.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle