Regnvejr driller tredje slæt, som tages i etaper

Tredje slæt græs tegner til at give et OK udbytte af fin kvalitet. Men regnen gør det noget mere besværligt at få i hus hos Jens og Jacob Adler ved Viborg.

Vi startede med at tage 90 hektar tredje græsslæt i fredags og fik også marken givet gylle bagefter, før der kom 37 millimeter regn i søndags. Mandag skårlagde vi så de næste 70 hektar, spredte det tirsdag og snittede det i går. Og i dag skårlægger og spreder vi de sidste 115 hektar græs og får det forhåbentlig samlet op før weekenden, fortalte Jens Adler i torsdags.

Han lægger ikke skjul på, at vejret i den grad driller og gør høsten af tred-je slæt mere besværlig end normalt.

- Det giver ekstra arbejde, når vi er nødt til at tage det i tre etaper. For vi skal jo både sprede græsset, hvilket vi ikke plejer - og trække plastikken af stakken og dække den til igen flere gange, fortæller han.

Fint udbytte og kvalitet

Kvaliteten ser fin ud, men græsset er også vandet, indtil regnen begyndte.

- Tredje slæt er lidt til den våde side, men det går nok, da vi lægger et forhåbentlig tørrere fjerde slæt ovenpå.

Udbyttet tegner også fint, omkring 2.000-2.500 foderenheder per hektar. Set over alle fem slæt lander det samlede udbytte nok på lidt under middel.

- Man kan ikke sige, at vores grovfoderafgrøder er præget af tørken længere. Vi har fået 125 millimeter regn siden Skt. Hans og har ikke vandet længe nu. Der er kommet regn nok til majsen og fjerde slæt græs. Femte slæt må så klare sig med det, der kommer fra oven. Dermed er vandingssæsonen overstået for i år, siger Jens Adler.

Majs og korn

Majsen har nydt godt af den megen regn og står godt, selv om det ikke ville gøre noget, hvis der kom noget varme. Men det vigtigste er vand, når majsen skal blomstre - og det er den så småt begyndt på, fortæller han.

- Der går nok en uge, før kornhøsten går i gang. Triticalen kommer først, og så hveden og rugen lige efter, siger han. Og anslår, at udbyttet lander på omkring syv ton per hektar i snit.

Udfordring Her & Nu

Græsslæt: - Det har været udfordrende at finde 3-4 dages sammenhængen-de tørvejr til at tage 3. slæt græs. Det er langt lettest at tage det på én gang, forrtæller Jens Adler.

Gylle: - Vi udbringer det sidste gylle for i år til græsset, når 3. slæt er taget.

Helsæd: - Vi snittede helsæd (byg/ært) for to uger siden. Udbyttet var OK i det, der var vandet, men ikke i det uvandede. Alt i alt mangler vi nok 30 procent. Udlægget stod overraskende fint, selv om dækafgrøden var tørkepræget, siger han.

Faktaboks

  • Brødrene Jacob og Jens Adler Jensen har 1.570 malkekøer og 1.370 hektar. 
  • Dyrker korn, majs, græs og byg/ærtehelsæd. Har dyrket jorden pløjefrit i tre år. 
  • JB 1, hvoraf 750 hektar kan vandes. 16 vandingsmaskiner. 27 medarbejdere.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.