Naturfond med over 19.000 hektar ramt af røde tal for første gang i fem år

Aage V. Jensens Naturfond har et underskud på 149 millioner kroner. Det er første gang i fem år, at fonden ikke kan fremvise et positivt resultat.

Aage V. Jensens Naturfond seneste regnskab viser, at naturfonden lavede et underskud på 149 millioner kroner i 2022.

Til sammenligning lå resultatet i 2021 i modsatte ende med plus 271,6 millioner kroner. 

I regnskabet skriver bestyrelsen, at det negative resultat skal ses i lyset af udviklingen af de finansielle markeder, der medførte, at eksempelvis forhøjede renter og gebyrer gav et tab på 215 millioner kroner.

Samme post gav i 2021 en gevinst på 296 millioner kroner.

Svært og uforudsigeligt år

Direktør Hanne Haack Larsen er da også helt klar i spyttet omkring, at 2022 var et svært år. Krigen i Ukraine skabte et uforudsigeligt finansielt klima som påvirkede mange, og Aage V. Jensens Naturfond var ingen undtagelse.

- Det var et uforudsigeligt år, og det har selvfølgelig påvirket vores finansielle resultat. Men vi er en fond, og vi arbejder langsigtet, så vi er velkonsoliderede og har lagt vores aktivitetsniveau på en måde, så det også har været muligt at opretholde det, siger Hanne Haack Larsen. 

Ingen ny natur

Af regnskabet fremgår det, at fondens samlede aktiver er faldet med 220 millioner kroner ved udgangen af regnskabsåret.

Der er i samme periode ikke blevet investeret i nye naturområder, og Hanne Haack Nielsen kan ikke fortælle om fonden vil investere i nye naturejendomme i de kommende år: 

- Vi har igennem mange år opkøbt ejendomme, og det vil vi også blive ved med, hvis der er noget, der passer til vores formål. Men om det bliver i år eller næste år, det kan jeg ikke sige.

Forventer sorte tal 

Hun er dog mere forhåbningsfuld for det indeværende år. Af regnskabet fremgår det også, at man forventer et positivt resultat mellem 60 og 70 millioner kroner efter skat.

- Det er en bedre økonomisk verden, vi er i nu, siger direktør Hanne Haack Larsen om det indeværende år. 

Uddelingsrammen er uændret, og er derfor på 150 millioner kroner. I 2022 uddelte fonden i alt 57,4 millioner kroner. 

Aage V. Jensens Naturfond råder i dag over 31 individuelle naturområder, som er fordelt på 23 forskellige lokaliteter på tværs af landet.

De største naturområder i fondens portefølje er større end 500 hektar, og de mindste er ned til fem hektar. I alt råder fonden over 19.300 hektar natur i Danmark, og er dermed en af Danmarks største jordejere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle