
Brok hos grise er et irriterende problem, som det umiddelbart er svært at komme til livs.
På Rubenlund på Langeland får risikogrise tape rundt om navlen dagen efter fødslen.
Kort efter fødslen bliver navlestrengen klippet af til cirka 15 centimeter. Når navlen er blevet mere tør, afkortes den yderligere til en længde på tre til fire centimeter.
Dagen efter gennemgår driftsleder Dennis Gormsen og personalet alle grise. Grise, der har et hul omkring navlen, betragter de som risikogrise i relation til at udvikle brok, og de får et fem centimeter bredt stykke tape rundt om maven.
- Tapen bliver siddende en uges tid, hvorefter vi enten fjerner det, eller det falder af af sig selv, forklarer han.
Samtidig sætter de et øremærke i grisen, for at de på den måde kan følge grisen videre i systemet og se, om den alligevel udvikler brok.
- Det er vores erfaring, at vi på den måde faktisk kan forhindre mange grise i at udvikle brok, forklarer Dennis Gormsen.
Han understreger, at det er vigtigt, at navlen hurtigt bliver tør. Derfor bliver der brugt en del strømiddel i farestierne med henblik på at have et tørt stimiljø.
- Vi ved jo ikke, hvor mange grise der ville udvikle brok uden vores indsats med klipning af navlen og tape, men indsatsen er relativt begrænset, og det er vores fornemmelse, at andelen af grise med brok er reduceret, fortæller Dennis Gormsen.
Relaterede artikler
Kommentarer