Hav is i maven - køerne skal nok æde græs i marken igen

Balancegang: Det kan være svært at få køerne til at æde nok græs på marken i en regnfuld periode

Der er masser af godt græs i markerne lige nu, hvor temperaturen ikke er høj, og hvor vandforsyningen fra himlen er god. Det er rigtigt græsvejr med dagtemperaturer op til 20 grader og nattemperaturer ned til 10. Derfor kan man også ærgre sig over, at køernes ædelyst ikke er i top.

- Køer kan ikke lide regnvådt græs. Når de går hen over marken, hænger der jord og smadder fast på græsset, og det virker ikke lækkert. Vi ser tit regnfulde perioder med godt græs, hvor ædelysten forsvinder lidt, siger Hans Lund, kvægrådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark.

Smag ikke i top

Når smagen af græsset ikke er i top, er ædelysten det heller ikke, og så æder køerne mindre. Det kan let komme til at ses i mælketanken, og det ønsker man ikke. Men hvis man bare giver mere foder på stald, kan det være svært at få køerne til at æde græs ude på marken igen.

- Det er en balancegang. Mange giver græs af første slæt i stalden lige nu, og det er lækkert og let fordøjeligt, så de kan æde uanede mængder. Men man skal være påpasselig med ikke at tilbyde for meget foder i stalden, for så har de ingen appetit, når de kommer ud, forklarer Hans Lund.

Vent med at tage

køerne ind

Han mener ikke, man skal fristes til at tage køerne ind allerede, selv om de står med enden mod vinden, for det vil være meget svært så at komme tilbage. Der vil stadig kunne hentes mange, gode, billige foderenheder i marken.

Foderværdien af græsset i marken skal også nok være i orden lige nu. Samtidig er kløveren er ved at komme godt i gang, så proteinindholdet kommer op igen.

- Man skal have lidt is i maven, holde dem i gang med at græsse i marken og tro på, at de får ædelysten på marken tilbage igen, siger Hans LUnd.

Kompensation

Selv om græs har en stor evne til at kompensere, efter at væksten har været gået i stå, regner Hans Lund ikke med, at græsset kan indhente hele det tabte udbytte fra juni.

- Det kan indhente noget af det tabte. Der, hvor der ikke er vandet, kan det ikke indhente det hele. Nogle vil mangle, hvad der svarer til andet slæt og det er 20-25 procent af årets høst, altså en hel del, siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.