Griseproducent trodser trenden: Bygger ny stald til 30.000 slagtegrise

Snart er det bedst at sende smågrise ud af landet, snart er det bedre at beholde dem. I længden er det mest effektivt at producere slagtegrise tæt på søer og slagteri, og det er også mest bæredygtigt, mener Go-gris.

Det er ikke første gang, det er oppe at vende, om man skal fede grise op i Danmark. Lige nu er alting imod, men om et år kan det være lige omvendt.

Sådan lyder det fra Mads og Martin Mogensen, Go-gris, der står foran at opføre en helt ny, stor slagtegrisestald til produktion af 30.000 grise årligt.

- Selvfølgelig er det da irriterende at afregningen er tre kroner højere per kilo i Tyskland lige nu, men sådan er det jo ikke altid, siger Martin Mogensen.

Stor stald, store fordele

De tre gutter bag Go-gris, Martin og Mads Mogensen samt Jonas Würtz, ryster ikke på hånden, men ser mange fordele ved at bygge ny, stor grisestald. Selv om de omtaler den som en forholdsvis normal stald, kan den så meget mere end de to gamle, den afløser.

- Det bliver med luftrensere, gyllekøling og hurtig udslusning af gylle. Sådan er det ikke i de gamle stalde. Det er altså et fremskridt både i forhold til miljø og klima, understreger Mads Mogensen, som er den ansvarlige for slagtegrise.

Go-gris

 • 1.000 søer plus smågrise
 • Løsgående søer hele vejen igennem
 • 32.000 slagtegrise
 • Bæredygtighedscertificeret, udleder 27 procent mindre CO2 end normstandarden
 • 960 hektar med korn, raps, græsfrø og spinatfrø
 • 10 ansatte plus de tre ejere 
 • Martin Mogensen, ansvarlig for planteavl
 • Mads Bie Mogensen, ansvarlig for foderblanding og slagtegrise
 • Jonas Würtz Midtgaard, ansvarlig for søer

Følger strategi

Go-gris er kåret som Fremtidens Landmand i kategorien bæredygtighed, og derfor passer det nye projekt lige ind i deres strategi.

- Vi har en strategi, hvor vi producerer foder selv, smågrise selv og slagtegrise. Det passer godt sammen. Det må under alle omstændigheder være mere bæredygtigt, at smågrisene kun skal over på den anden side af gaden og ikke køres til Sydtyskland. I længden vil det også være mest økonomisk, uddyber Martin Mogensen.

Go-gris har lige fået udarbejdet en klimarapport fra Velas, og den viser med al ønskelig tydelighed, at det, der bidrager til lavere udledning af CO2-ækvivalenter, er effektivitet. Det, at de har alt fra foderproduktion til smågrise og slagtegrise på samme bedrift, sænker udledningen.

Effektivitet

Arbejdsmæssigt gavner en ny stald også effektiviteten.

- Vi bliver endnu mere effektive i den nye stald. Når man kun skal være et sted og ikke flere steder, kan man nørde meget bedre i at gøre det godt der, siger Mads Mogensen.

Konkret peger han på, at arbejdsforholdene bliver bedre, og de ikke skal køre lige så meget rundt med foder. Alt, hvad der hedder ventilation og lys, og hvad der ellers bruger energi, bliver det nyeste, der har et lavere energiforbrug.

- Det bliver et bedre set up, end vi har nu, og jeg regner med, at vi får et lavere foderforbrug per kilo tilvækst, fortsætter han.

Samfundsaccept

Go-gris tror heller ikke, at samfundet vil acceptere en griseproduktion, der kun bygger på produktion af smågrise, der sendes til udlandet.

- Vi risikerer, at det går med grisene som med minkene. Politikerne vil ikke lukke erhvervet på en dag, men hvis der ikke er skatteindtægter for samfundet og vælgere for politikerne i griseproduktionen, kan det være, de strammer skruen om erhvervet lidt efter lidt, så det til sidst ikke er økonomisk rentabelt at have produktion i Danmark, siger Martin Mogensen.

Godt for smågriseproducenter

Samtidig peger han på, at mange smågriseproducenter har haft glæde af en slagtegriseproduktion i Danmark, når prisen på smågrise var lav i udlandet.

- Der er jo mange, der baserer prisen på smågrise på 50 procent puljenotering og 50 procent beregnet notering. Så alle har glæde af, at der er en stor dansk slagtegriseproduktion, siger han.

Fremtidens landmand

 • Med det årlige initiativ FremtidensLandmand ønsker vi at inspirere ved hylde nogle af de mange landmænd rundt om i landet, som tænker i nye, stærke forretningsmodeller og som arbejder målrettet med bæredygtighed, teknologi og/eller afsætning.

 • Vi følger de tre vindere af FremtidensLandmand løbende et år efter kåringen.

 • FremtidensLandmand er sponsoreret af Bridgestone, Jyske Bank, SAGRO, Yara og Agromek.

 

Emneord

video , Fremtidens Landmand 2023 , Top2