
Bygfluer er i de senere år blevet et stigende problem i Danmark. Og i de senere år er der desværre også set stigende angreb i vinterhvede i efteråret - og også i vinterbyg, rug og triticale.
- I år har vi set de hidtil mest udbredte angreb i vintersæd. I de fleste marker sås kun angreb på enkelte skud, men i nogle marker forekom mere udbredte angreb, fortæller Ghita Cordsen Nielsen, landskonsulent på Seges.
Hun fortæller, at i England har bygfluer også bredt sig i vinterhvede. Tidligere såning, mildere efterår og vintre samt færre naturlige fjender (snyltehvepse) som følge af bekæmpelse af bladlus om efteråret (havrerødsot) angives som forklaring.
Forsøgsresultater
I 2022-23 er der udført seks landsforsøg med bekæmpelse af bygfluer i efteråret, fem i vinterhvede og ét i vinterbyg. I de seks forsøg var der kraftige angreb i to forsøg, svage angreb i tre forsøg og ingen angreb i ét forsøg, fortæller Ghita Cordsen Nielsen.
- I de to forsøg med kraftige angreb blev fundet i gennemsnit 32 bygfluer på opstillede orange limplader før første sprøjtning i stadie 11-12 (1-2 løvblade udviklet). I de tre forsøg med svage angreb blev der ikke fundet bygfluer på limpladerne før første sprøjtning. Bekæmpelse i vækststadie 11-12 (1-2 løvblade) har haft god effekt, mens bekæmpelse en uge senere har været næsten uden effekt i forsøgene med kraftige angreb, siger hun.
Udbyttedata vil kunne ses på Landbrugsinfo efter høst.
Bekæmpelse
Ifølge landskonsulenten kan bekæmpelse i vintersæd være aktuel på ejendomme med kraftige angreb i vintersæd i 2023.
Læs mere om angreb af bygfluer i vintersæd i næste Magasinet MARK, der udkommer 1. august.
Kommentarer