Bornholmsk vinterbyg overrasker med 90 hkg trods hård tørke

På Gadegård på Bornholm overraskede 15 hektar vinterbyg med et højt udbytte trods en meget hård tørkeperiode i foråret.

På Gadegård ved Nexø på Bornholm er vinterbyggen nu i hus, og det blev med et overraskende godt udbytte.

De 15 hektar vinterbyg på JB 5 jord blev høstet onsdag og torsdag i sidste uge før den ventede nedbør i weekenden. Sidstnævnte holdt stik, for lørdag-søndag faldt der 30 mm nedbør over Nexø og omegn.

- Byggen blev høstet ved en vandprocent mellem 16 og 18. Udbyttemåleren viste 80 til 100 hkg pr. hektar hen over rmarken, så et godt bud er et snit på cirka 90 hkg, fortæller Simon Kofoed-Dam.

Han er opvokset på gården. Efter en periode med job i Aalborg er han nu flyttet tilbage til fødeøen, hvor han hjælper til med høsten i sin fritid, og i øvrigt har et job uden for landbruget.

Udsigten fra førerhuset i traktoren, der kører korn fra, omfatter både hund og mejetærsker.

Tørkepletter kom godt igen

- Vi kan ikke helt forklare, at udbyttet er blevet forbavsende godt efter en virkelig hård tørke i foråret. Der var nogle tørkeramte områder i foråret, men vi valgte ikke at så om, fordi vi har dårlige erfaringer med det, og vinterbyggen i pletterne kom så virkelig godt igen, siger Simon Kofoed-Dam.  

Vinterbyggen blev høstet med Simon Kofoed-Dams fætter Oliver som pilot på en Claas Lexion 660 mejetærsker. Han kørte selv korn fra i en New Holland T2.70 traktor forspændt kornvognen.

På dagen blev der høstet med en mejetærsker tilhørende Simons farbror, som så til gengæld høstede hvidkløver med Gadegårds identiske mejetærsker.

Hjemme på kornlageret sørgede Gadegårds ejer, Jens Erik Kofoed-Dam, for at få lagt byggen sikkert ind. Høstholdet nåede endda også at få presset halmen til minibig- og Morten Korch-baller, som blev leveret til lokale hestefolk, inden regnen satte ind natten til lørdag.  

Med i traktoren hos Simon Kofoed-Dam var Rosa, forældrenes fire måneder gamle Springer Spaniel.

- Rosa elsker virkelig at komme med ud og køre traktor. Faktisk så meget at hun også selv hopper i traktorerne parkeret i maskinhuset, når vi lige glemmer at lukke døren i ny og næ, siger Simon Kofoed-Dam.

Hvidkøver til frø groede nedad

På bedriften er der også høstet hvidkløver til frø.

Afgrøden var hårdt tørkeramt og "groede nedad", og derfor var den enorm svær at bjærge. Først blev det forsøgt med direkte tærskning, men afgrøden var for vanskelig at samle op og materialet for grønt. Derfor blev løsningen skårlægning og senere tærskning efter opsamling med pick-up skærebord.

- I 2022 år høstede vi 800 kg renvare pr. hektar. Jeg tror, vi har haft lige så mange frø i år, men vi skal vist være heldige, hvis vi får 200 kg pr. hektar renvare hjem, mener Simon Kofoed-Dam.

Næste høstopgave på Gadegård bliver enten ærter til konsum eller vinterhvede, formentlig i næste weekend om vejret vil. Ærterne ser ikke ud til at være så tørkeramte igen, mens det er helt galt med vårbyggen, lyder vurderingen.

Gadegård omfatter et markbrug på 165 hektar. I markplanen lyder årets menu på vinterbyg, vårbyg, ærter, vinterraps, vinterhvede og hvidkløver.

Tidligere har bedriften også haft en svineproduktion, men den er nedlagt tidligere i år. Pt. er grisestaldene udlejet nogle måneder til en lokal griseproducent i forbindelse med en PRRS-sanering.

Rosa, Springer Spaniel og otte måneder gammel, er vild med at køre traktor.

Faktaboks

Skyd Høsten 2023 - Sådan gør du 

Skyd Høsten Bedst:

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

  • Hovedpræmie: Høstfest til 20.000 kr.
  • Ugevindere deltager i konkurrencen om hovedpræmien.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et gavekort på 500 kr. til SuperGavekortet.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.
  • Vi mangler at få indsendelser på vinterhvede, havre, tricitale og hestebønner.

Vi trækker lod blandt alle andre indsendte billeder og videoer om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Gris, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.879 kr.Sådan deltager du:

  • Indsend dine billeder og video på: landbrugsavisen.dk/skyd-2023. Her kan du også læse betingelserne for konkurrencen.

Emneord Skyd Høsten 2023

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.